dinsdag 15 mei 2012

Het NAi

Wat is het NAi? Een vraag die bij mij door mijn hoofd speelt, en waar ik graag een antwoord op hoop te vinden. Het NAi staat voor het Nederlands Architectuurinstituut. Eigenlijk is dit niet echt een brancheorganisatie, maar net als een brancheorganisatie bied het NAi een platform aan waar openlijk gediscussieerd kan worden over architecten en architectuur.  Het NAi beschrijft zich zelf als volgt:

maandag 14 mei 2012

Het BNI

Het BNI staat voor de beroepsvereniging van Nederlandse interieurarchitecten. Een vereniging die net als het BNA opkomt voor de belangen van architecten, alleen gaat het bij deze beroepsvereniging op interieur architectuur.

Een kleine 400 interieurarchitecten zijn lid van het BNI. Als je nagaat dat er in Nederland ongeveer 3300 interieurarchitecten zijn, is het percentage wat bij het BNI is aangesloten niet ontzettend hoog. Zouden we kunnen concluderen dat er maar 400 verstandige interieurarchitecten in Nederland zijn? Haha, nee hoor.

Het BNI komt niet alleen op voor de belangen van deze groep mensen, het BNI stimuleert, promoot en ondersteunt Nederlandse interieurarchitecten in het binnen- en buitenland. Daarnaast zorgt het BNI voor bijeenkomsten en een keurmerk. Daarnaast gaat het BNI regelmatig in gesprek met externe partijen om het werkveld van de interieurarchitect te verbeteren.

Wat ik niet wist en wat jullie vast ook niet weten is dat deze vereniging is ontstaan door een fusie van de Werkgroep Binnenhuis Architecten en de Beoefenaars der Gebonden Kunsten. Beiden organisatie gingen steeds meer onderling samenwerken. Hierdoor kwamen deze organisaties tot de conclusie dat het beter zou zijn als ze één organisatievormen. Dit zorgt er dan weer voor dat het BNI een grote diversiteit in haar leden kent, met elk hun eigen kennis over het vak. Dit zorgt ervoor dat vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken kunnen worden bekeken.


Tegenwoordig is deze organisatie gevestigd in een Casa Boomerang, gelegen in Amsterdam Noord. Tal van creatieven bedrijven zijn hier gevestigd. Onder andere Boomerang Media (bekend van de kaarten), Radio Decibel, Flabber, SuperSens, NL magazines, Blammo Media en Leukedingendoen.nl hebben hier een creatieve werkplek. We zouden dit een soort broedplaats kunnen noemen. Verschillende creatieven bedrijven vestigen zich op een plek om te blijven innoveren! 


Casa Boomerang - Amsterdam Noord


Interessant om zo'n organisatie nader te bekijken. Waarschijnlijk heb je nu ook een beter beeld van het BNI.

Dit was hem weer!

Tot de volgend...

Dyan


vrijdag 11 mei 2012

Het BNA

Bouwkunst Bond voor Nederlandse Architecten. Een mond vol, dus laten we het bij BNA houden! 

Het BNA komt op voor de belangen van de architect en de Nederlandse architectuur. In een land als Nederland moet je wel een organisatie hebben van zo'n grote omvang. In Nederland alleen al staan er in 2007 12.124 architecten ingeschreven in het architecten register. Het BNA bundelt de krachten van ongeveer 3000 architecten in Nederland samen om de meest gunstige werkomstandigheden voor deze architecten te creëren. 

Hoe doet het BNA dit? Met welke middelen creëert het BNA deze fijne werkomstandigheden? 
Allereerst doet het BNA dit door regels en statuten. Deze moeten in acht worden genomen door de leden, zodat ook het BNA zelf naar behoren kan blijven functioneren. De regels waarbinnen architecten werken die zijn aangesloten bij het BNA, is gebaseerd op één hoofdregel.  De hoofdregel van het BNA luid als volgt:


de verdere uitwerking hiervan is te vinden op de website van het BNA, erg interessant om eens door te lezen. Let dan vooral op de regels die iets zeggen over hoe architecten hun verantwoordelijkheid dragen tegenover de samenleving. Eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar een gebouw kan de samenleving vormen!

Naast regels en statuten gaat het BNA regelmatig in gesprek met externe partijen om doelen samen te realiseren. Zo ging directeur Fred Schoorl in gesprek met het ministerie IenM over het architectuurbeleid. 

Je ziet het en leest het, het BNA doet er alles aan om de belangen van de 3000 aangesloten architecten te behartigen! 

Zo dat was hem weer... tijd voor weekend!

Tot de volgende!

Dyan






dinsdag 8 mei 2012

Van Nelle

Een korte impressie van de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Deze oude tabaks, koffie en thee fabriek biedt vandaag de dag plaats aan tal van creatieven. Een ware broedplaats!

Van Nelle fabriek Rotterdam - straatkant.

Van Nelle fabriek - interieur (kantine).

HELP!


Ik ben opzoek naar iemand die werkt binnen een brancheorganisatie in de branche architectuur.
Voor school wil ik een kort interview afnemen per telefoon of mail.

Ken jij iemand die in dit profiel past? Laat het me dan weten! 

Leave a comment! 

Dyan

Ik broed, jij broedt, wij broedplaatsen

In de regen ging ik vandaag op weg naar de Utrechtse wijk Hoograven. Aan het weer te zien beloofde het een sombere dag te worden. Natuurlijk laat ik me niet pesten door het weer en begonnen we deze dag weer met een frisse blik.

maandag 7 mei 2012

Tractieweg 41

Vandaag was het zo'n dag dat je bewust wordt van de rol die je kan vervullen voor kunstenaars in de toekomst. Echt zo'n nadenk dag. 

woensdag 2 mei 2012

Ik zoek me een ongeluk!

Op de een of andere manier duurt het altijd eeuwen voordat ik de juiste brancheorganisatie heb gevonden binnen een bepaalde branche. Het is echt ontzettend frustrerend dat je in een kwartier al honderd keer Google opnieuw moet openen, omdat je zo vaak moet doorklikken! Uiteindelijk kom je weer bij hetzelfde uit, en begin je weer opnieuw. HOW NICE!

Powered By Blogger