Designhuis, Dutch Design Week 2012.
Voedsel is vaak iets wat we gewoonweg consumeren zonder
enige gedachten over design door ons hoofd te laten gaan. Het tegendeel is
waar. In het Designhuis in Eindhoven vond tijdens de Dutch Design Week een
tentoonstelling plaats over voedsel en haar design. De overkoepelende
organisatie Premsela programmeerde de tentoonstelling De etende mens. Verschillende
voedsel bronnen raken langzaam op. Curator Marije Vogelzang laat projecten zien
van verschillende kunstenaars een oplossing voor dit probleem vinden. Nog niet
allen designers en beeldend kunstenaars zijn overtuigd van het feit dat voedsel
ook design kent. Premsela wil met deze tentoonstelling aandacht vragen voor het
design van voedsel en kunstenaars inspireren met deze tentoonstelling.
Ik
kan mijzelf vinden in de mening van Premsela. Veel consumenten maar ook
kunstenaars weten niet wat voor een impact design op voedsel heeft. Het is goed
en belangrijk dat dit gedeeld wordt met iedereen en dat mensen zich er van
bewust worden hoe belangrijk wij het vinden dat voedsel er goed uitziet.
Tijdens de tentoonstelling was er bijvoorbeeld een tafel vol gelegd met snoep
en andere lekkernijen, netjes gerangschikt op kleur. Dit gaf een prachtig beeld,
tevens stond het water me in de mond. Voedsel bevatten zoveel verschillende en
mooie kleuren. Pure kleuren uit de natuur. Eigenlijk een prachtige inspiratiebron voor
menig kunstenaar. Premsela heeft mij geprikkeld met haar tentoonstelling de
Etende Mens. Daarnaast heeft Premsela mij anders laten kijken naar voedsel.
Neem bijvoorbeeld het stukje gehakt, wat sprekend op gehakt leek, alleen was
het gehakt gebreid in plaats van vlees. Een prachtige illustratie over hoe wij
naar voedsel kijken, blijven consumeren en nergens bij nadenken. Een
tentoonstelling die je ogen opent en laat nadenken over de wereld van Food
Design.
Een tafel vol lekkers! |
Gebreid gehakt! |
Tot de volgende!
Liefde!
Dyan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten