In de regen ging ik vandaag op weg naar de Utrechtse wijk Hoograven. Aan het weer te zien beloofde het een sombere dag te worden. Natuurlijk laat ik me niet pesten door het weer en begonnen we deze dag weer met een frisse blik.
Vandaag hadden we college op locatie, om het vak project plan voor volgend jaar te introduceren. Totaal wat anders dan zo'n witte, strakke collegezaal. Deze introductie vond plaats bij het Utrecht Manifest op het Rotsoord (om precies te zijn: Heuveloord 140). Deze plek functioneert als broedplaats. Wat moet je je nou bij een broedplaats voorstellen, hoe zijn deze broedplaatsen ontstaan en wat betekenen broedplaatsen anno 2012 voor de samenleving? Allemaal vragen waar ik een antwoord op hoop te vinden na wat onderzoek.
Wat is een broedplaats nou precies? Een plaats waar vogels broeden zul je denken. Nou, misschien zit daar wel een kern van waarheid in. Een broedplaats is een leegstaande ruimte waar kunstenaars zich kunnen vestigen en deze locatie kunnen gebruiken als atelier. Vaak zijn dit grote open gebouwen waar de kunstenaar de ruimte heeft om zijn werk optimaal uit te kunnen voeren. Meerdere kunstenaars werken op zo'n broedplaats en daardoor ontstaat de mogelijkheid om met het werk van anderen in aanraking te komen en je hierdoor te laten inspireren. Als je het mij vraagt is dit een geweldig initiatief om lege panden te vullen. Daarnaast blaas je wijken en steden met deze broedplaatsen een nieuwe creatieve wind toe. Al met al kan je zeggen dat een broedplaats een plek is waar vogels broeden. De vogels oftewel de kunstenaars broeden als het ware hun kunstwerk uit, in een relaxte en inspirerende omgeving.
De zogeheten broedplaatsen zijn zo'n 15 jaar geleden ontstaan in Amsterdam. Steeds meer bedrijfspanden in en rond het centrum van Amsterdam kwamen leeg te staan. Daarnaast was er een grote vraag naar werkruimte voor creatieven. Creatieven van allerlei verschillende disciplines verzamelde zich en creëerden hun werkplekken in oude bedrijfspanden. Vandaag de dag kent Amsterdam bijna 70 broedplaatsen in allerlei soorten en maten. Het concept broedplaatsen verspreiden zich langzaam over Nederland. Zo ook in Utrecht. De gemeente Utrecht doet er alles aan broedplaatsen helpen op te zetten, wat mee kan wegen in de titel van culturele hoofdstad 2018.
Zoals ik al zei schieten broedplaatsen bijna uit de grond. In verschillende steden zien we broedplaatsen opkomen. Deze locaties kunnen complete wijken in een nieuwe koers laten varen. Het Rotsoord in de Utrechtse wijk Hoograven is daar een goed voorbeeld van. Door het gebruik van social design zijn de bewoners van Hoograven en kunstenaars constant in dialoog om de behoeften onder de bewoners door kunstenaars te laten vervullen. Om dit wat duidelijker te krijgen raad ik je aan het volgende artikel even te lezen: Spoorpunt.
Groote broedplaatsen in Nederland zijn onder andere de Cabellerofabriek in Den Haan, Van Nelle in Rotterdam, de Westergasfabriek in Amsterdam en de mode incubator in Arnhem.
Ik hoop dat nu het een en ander wat duidelijker is geworden over broedplaatsen. Dat was hem weer...
Tot de volgende!
Dyan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten