dinsdag 15 mei 2012

Het NAi

Wat is het NAi? Een vraag die bij mij door mijn hoofd speelt, en waar ik graag een antwoord op hoop te vinden. Het NAi staat voor het Nederlands Architectuurinstituut. Eigenlijk is dit niet echt een brancheorganisatie, maar net als een brancheorganisatie bied het NAi een platform aan waar openlijk gediscussieerd kan worden over architecten en architectuur.  Het NAi beschrijft zich zelf als volgt:


"Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is méér dan een museum. Het is een archief, museum, bibliotheek en cultureel podium ineen. In het NAi worden belangrijke archieven en collecties van Nederlandse architecten van na 1800 bewaard en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Als sectorinstituut voorziet het in mogelijkheden voor onderzoek en biedt het een platform voor discussie. Door middel van tentoonstellingen en publicaties wil het NAi zowel het professionele werkveld als het grote publiek informeren, inspireren en stimuleren."  (Bron: http://www.nai.nl/over_het_nai/wat_is_het_nai
Een kort en bondige uitleg over het NAi. Zoals je kunt lezen wilt het NAi het professionele werkveld en het grote publiek inspireren, informeren en stimuleren met zijn instellingen. Wat ik zo bijzonder vind aan de uitleg over het NAi is dat het werkveld samenkomt met het grote publiek. Een belangrijke factor in het proces van de architect. De architect leert op deze wijze de behoeften van de omgeving kennen. Wat wil de samenleving graag terug zien aan architectuur in de maatschappij? Een vraag waar architecten op in kunnen spelen zodat iedereen zich thuis voelt in de moderne stad.

Om weer even terug te komen op het NAi zelf. Het NAi is sinds 1993 te vinden aan het randje van het museum park in Rotterdam. Naast het NAi is het huis Sonneveld gelegen. Een villa uit 1933 die toen der tijd als hyper modern werd ervaren. Wanneer je het museum bezoekt, kun je met je kaartje een audio toer volgen in deze villa. Wat misschien ook wel leuk is om te vermelden is dat de oude bewoner van deze villa de eigenaar was van de van Nelle fabriek in Rotterdam, wat vandaag de dag als broedplaats wordt gebruikt.

Pas geleden heb ik het museum nog bezocht van het NAi. In het museum vinden we wisselende tentoonstellingen over architectuur gerelateerde onderwerpen. Heb je interesse in archtictuur en heb je er eigenlijk weinig verstand van? Dan is het museum van het NAi zeker een goede uitkomst. Het museum is er toegankelijk. Daarnaast beschikt het NAi over een bibliotheek en een archief waar tal van informatie te vinden is over architectuur binnen en buiten Nederland.

Wat mij nou zo aantrekt aan het NAi kan ik nog niet helemaal uitleggen. Misschien is het wel het gebouw? Of de tentoonstellingen die elke keer weer anders zijn?

Dit is het gebouw trouwens:

NAi, oost zijden. Foto: Carel van Hees

Kortom een organisatie wat een platform bied voor het werkveld van de architect en het grote publiek. Geen brancheorganisatie, maar zeker belangrijk in de wereld van de architectuur. Ik raad je aan het museum  eens te bezoeken of in ieder geval de site even te bekijken!

Dat was hem weer!

Tot de volgende...

Dyan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Powered By Blogger