woensdag 25 april 2012

200 jaar kunst in anderhalf uur.

Vandaag was het weer een dag vol informatie en nieuwe indrukken. Op het programma stonden twee colleges kunst en design geschiedenis. In het eerste college hebben we gekeken naar de Barok en de negentiende eeuw. Wat zijn de stijlkenmerken van die tijd en wat waren eigenschappen van een goede kunstenaar in de tijd van de Renaissance. Het tweede college hebben we geluisterd naar 3 presentaties over 3 verschillende disciplines binnen het tijdperk de Renaissance: architectuur, mode en interieur architectuur. 3 totaal verschillende onderwerpen, maar allen toch even interessant.

Het eerste college was erg boeiend. Door de lessen kunstgeschiedenis van Miss Mook aan de middelbare school had ik al wat voorkennis van de Barok en de 19e eeuw. Dat betekent natuurlijk niet dat ik alles al wist. Meneer van kunstgeschiedenis blijft me scherp houden door bijzondere details te vertellen en dieper in te gaan op kunstwerken dan dat je normaal zou doen.

Wat me goed is bijgebleven van het college, en wat ik erg leuk vond, was het volgende. Kunstenaars uit de Renaissance hadden bepaalde eigenschappen die tot op heden nog goed terug ziet bij kunstenaars.
Kunstenaars uit de Renaissance waren veel al virtuoos. (Het overstijgen van het eigen kunnen, meester binnen een kunst discipline.) Daarnaast waren kunstenaars uit de Renaissance erg afhankelijk van hun netwerk. Een goed en sterk netwerk was nodig om je kunst tot het hoogste niveau te brengen. Deze twee eigenschappen zien we ook nu nog terug bij kunstenaars. Virtuoos zijn muzikanten of beeldende kunstenaars die echt onwijs goed zijn in hun vak. Een sterk een goed netwerk moet je als kunstenaar hebben om je werk te kunnen exposeren en te kunnen verkopen.

Om kort nog even de stijlkenmerken van de Barok op te noemen: 
- Veel verschillende manieren van werken. (Noordelijke en Zuidelijke Renaissance)
- De rol van de opdrachtgever wordt steeds belangrijker en het maken van kunstwerken levert een kunstenaar steeds meer geld op. 

De 19e eeuw hebben we niet heel uitvoerig besproken, maar bij de 19e eeuw denk je al snel aan de verlichting. Het rationele wordt belangrijk. Mensen gaan zichzelf nog meer ontplooien, ze worden als het ware 'verlicht'. Daarnaast is de 19e eeuw ook de tijd van de Franse revolutie. Wil je echt een goede schilder zien uit de 19e eeuw dan moet je hier even kijken:


Édouard Manet - Le Dejeuner sur l'Herbe



In dit tijdperk gebeurt er nog meer, namelijk de opkomst van de industriële revolutie. Daar ga ik later nog meer over vertellen. Samen met een groepje moet ik een presentatie geven over architectuur in de 19e eeuw. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het Rijksmuseum, Amsterdam Centraal, de Eifeltoren, The Crystal Palace en nog veel meer! Dat bewaar ik nog even.

Kortom, weer een boeiende dag!

Tot de volgende!

Dyan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Powered By Blogger