vrijdag 27 april 2012

Vandaag hot, morgen not!

Wat vandaag helemaal hip is, kan morgen een complete flop zijn. Het is misschien wat overdreven, maar het zou kunnen! 


Wie bepaalt er nou eigenlijk wat hip is? Wat zijn trends en wat niet? Wat kunnen trends worden? Allemaal vragen waar een heel vak achter schuilt. We hebben het hier over het vak van de trendwatcher.

Het begon allemaal met Lidewij Edelkoort. De moederfiguur van alle trendwatchers. Tijdens haar opleiding ontdekte ze dat ze niet goed was in het creëren van mode, daarentegen was Lidewij wel ontzettend goed in het benoemen en ontdekken van trends. Dit werd haar vak. Tegenwoordig is Lidewij overal in de wereld te vinden. Ze werkt voornamelijk in Parijs, Amsterdam en New York.

Onze vakdocent, en tevens trendwatcher Marion Poortvliet, komt ons het vak van een trendwatcher leren. Vandaag kregen we een korte introductie over wat het vak inhoud. Wat is trendwatching? Hoe is het vak ontstaan? Kan iedereen een trendwatcher worden? Wat voor vragen er worden gesteld tijdens een trend onderzoek? En tot slot, welke trends spelen vandaag de dag een grote rol in onze maatschappij? Allemaal vragen waar we kort en bondig antwoord op hebben gekregen.

Trendwatching is eigenlijk het signaleren van veranderingen in de tijd, veranderingen in behoeften van mensen en de verandering in beschikbare middelen, kennis en techniek. Om deze 3 factoren goed waar te kunnen nemen is het nodig om over de volgende 4 eigenschappen te beschikken: Je moet fascinatie voor het vak hebben, je moet de geschiedenis kennen van het vak en daarnaast moet je beschikken over de juiste vaardigheden en een natuurlijk talent hebben voor trendwatching.

Wanneer er gekeken wordt naar nieuwe trends, gebeurt dit altijd aan de hand van een onderzoek. De twee meest voor de hand liggende vragen die een trendwatcher zich in zo'n onderzoek stelt zijn: hoe interpreteren we verschijnselen die zich in de wereld voordoen en hoe kennen we betekenis toe aan het fenomeen?

Zoals je leest komt er echt veel meer bij kijken dan simpelweg de straat op gaan en foto's maken. Het is best een gecompliceerd vak!

Wat ik me vandaag heb laten vertellen over de trends van dit moment is het volgende;
- Imperfectie is een belangrijke trend. Voorwerpen en mensen hoeven niet perfect afgewerkt te zijn of perfect te zijn gestyled.
- Ambacht zoals we dat vroeger maakten komt weer helemaal terug. De 3e trend sluit hier goed bij aan.
- Authenticiteit wordt ook steeds belangrijker. Consumenten willen voorwerpen die authentiek zijn en zijn gemaakt binnen een bepaalde ambacht.
- De 4e en laatste trend vertelt ons dat de individu centraal staat. Mensen letten liever op zichzelf dan op anderen. Ik weet niet of deze trend ook echt positieve gevolgen heeft, maar dat is niet aan mij!

Weer genoeg om over na te denken vinden jullie ook niet?

Oh ja, laat even weten of jij een van deze trends terug ziet in het dagelijks leven! Ben benieuwd naar jullie verhalen!

Dat was hem weer! Tot de volgende!

Dyan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Powered By Blogger