woensdag 11 april 2012

College design management.

Een nieuwe dinsdag!

Tijd voor het college design management van Joke van Beek. Om eerlijk te zijn bevat design management alles waar ik niet aan had gedacht. Niet dat het niet leuk is, maar wat ik denk als ik het woord design management hoor is optreden als persoon die tussen de designer en de klant staat. Dit is zeker een onderdeel van design management, maar nog lang niet alles.

Joke van Beek legde ons uit dat design management kan worden onderverdeeld in 3 categorieën.

1. Design management als het managen van een object.
2. Design management als het managen van een stijl. Denk hierbij aan de visuele stijl van een organisatie.
3. Design management als het managen van een proces. Denk hierbij aan het inzetten van kunstenaars en designers als innovatie middel voor een bedrijf of een organisatie.

Nu ook jullie weten hoe design management in elkaar steekt is het misschien ook handig om te weten wat design management nou eigenlijk is. Design management kent net als iedere ander breed begrip meerdere definities.

Volgens Joke van Beek:
"Orchestreren van het visuele."
"Managen van al het non-verbale van organisaties."

De formele, overkoepelende definitie die het design management netwerk hanteert: 
"Design management betreft het initiëren, aansturen en coördineren van een optimale rol van design bij het realiseren van de organisatie- of ondernemingsdoelstellingen".


Om een lang verhaal kort te maken kan je zeggen dat design management alles omvat bij het managen van design als product, organisatie of een stijl. Het lijkt mij een erg boeiend vak waar ik veel van kan leren. Ik ben benieuwd hoe dat volgend jaar zal gaan. 


Na het college design management was het ook deze week weer tijd voor een interactief college kunst en design geschiedenis. Een vak wat me altijd erg interesseert. We hebben gekeken naar de Renaissance periode in de kunstgeschiedenis. De periode waar schilders de oudheid nieuw leven in blazen. De man staat centraal en gaat zich steeds meer ontwikkelen op het gebied van wetenschap en kunst. Kunstenaars leren door studies perspectief te gebruiken in hun werken, iets wat in de middeleeuwen nog niet echt gebeurde. Daarnaast worden, net als in de oudheid, afbeeldingen van mens figuren geïdealiseerd. Iedereen wordt zo mooi mogelijk gemaakt. Vervolgens hebben we allemaal verschillenden afbeeldingen bekeken met stukjes uitleg erbij. Altijd erg boeiend om te volgen. Ik hou wel van geschiedenis. 


Oh ja, nog een leuk weetje. Wist je dat mensen uit de middeleeuwen en zelfs uit het Romeinse tijdperk al lang wisten dat de aarde niet plat was, maar rond? Wij denken dat deze mensen die toen leefde dat helemaal niet wisten! Ga daar maar eens over nadenken!  

Dat was hem weer voor vandaag!


Tot de volgende! 


Dyan




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Powered By Blogger